2023'teki hızlı yükselişinden sonra ChatGPT artık hem Türkçeyi çok daha iyi konuşuyor, hem de günlük hayatta çok işe yarayan sonuçlar verebiliyor. Peki bu araçtan en iyi şekilde faydalanmak için nereden başlamalı, hangi komutları nasıl vermeliyiz? Hangi konularda daha iyi sonuç alabiliriz? Verdiği cevaplara ne kadar güvenebiliriz? Bu yazımızda size küçük bir kullanım rehberi sunuyoruz.

Başlangıç

Öncelikle biraz soyut bir kavram olan Yapay Zeka'nın ne olduğunu tanımlamakta fayda var. Yapay Zeka (YZ), gelişmiş yazılım sistemleri sayesinde, verilen bilgileri bir araya getirerek, belirli görevleri yerine getirmek için tasarlanmış yapıların ortak adıdır. Her Yapay Zeka sistemi aynı şekilde çalışmaz, aynı bilgilerle eğitilmez, ve aynı görevleri yerine getirmez. Örneğin bazı Yapay Zeka'lar matematik alanında işlem yapmaya uygundur, bazıları ise daha yaratıcı alanlar için tasarlanmıştır. ChatGPT, "Büyük Dil Modeli" denilen, kelime ve cümleleri anlamlandırma ve yeni cümleler kurma yeteneğine sahip olan "GPT" yapısı ile çalışır. Yani uzmanlık alanı dildir.

Hedef Belirleme

ChatGPT’yi kullanmaya başlamadan önce, amacınızı net olarak belirlemeniz gerekir. Çok geniş bir bilgi dağarcığı üzerinden eğitilen ChatGPT, size herhangi bir tarzda ve herhangi bir konuda öğrendiği metinler üzerinden cevap verebilir. Dolayısıyla, ihtiyacınız olan cevapları alabilmeniz için ne konuda, ne tarz bir cevap beklediğinizi belirtmeniz faydalıdır. ChatGPT'ye vereceğiniz komuta geçmeden önce, ona bir rol verebilirsiniz. Örneğin, "Az sonra soracağım soruya cevap verirken bir Uluslararası Ticaret uzmanı gibi davranmanı ve bu konuda az bilgiye sahip birine açıklama yapar gibi yazmanı istiyorum" diyebilirsiniz.

Prompt (Komut)

ChatGPT’den en iyi sonuçları almak için nasıl doğru "prompt" yazılacağını öğrenmek kritik bir adımdır. Bugün birçok şirket, "Prompt Mühendisliği"ne önemli bir yetenek gözüyle bakmaktadır. Prompt kısaca, Yapay Zeka'ya verdiğiniz talimat veya sorduğunuz sorudur. İlk adımda ChatGPT'ye rol verdikten sonra, talimatınızın mümkün olduğu kadar net olması, alacağınız karşılığı daha kaliteli hale getirir. ChatGPT bir insan gibi düşünmediği için, fazla ucu açık sorular alacağınız faydayı azaltabilir veya ChatGPT'nin sizin hiç beklemediğiniz konulara sapmasına sebep olabilir. Beklentinizi hemen tahmin edemeyebilir. Örneğin "Piyasadaki en iyi otomobilleri say" dediğinizde, antika araçlardan da bahsedebilir. Bu yüzden ona niyetinizi açıklamak ve prompt'u doğru anlamasını sağlayan bir iki cümle kurmak, hiçbir yerde kolayca bulamayacağınız bilgilere ve analizler almanızı sağlar.

Kısa ve Uzun Yazılar

ChatGPT, hem kısa hem de uzun yanıtlar verebilir. Uzun yanıtlar verdiğinde bilgi miktarı fazla olabilir, ama aynı zamanda bu cevapları gereksiz detaylarla doldurabilir. Elinde yeterli bilgi olmadığında, cevap vermek için bazı bilgiler uydurabilir. Tek seferde çok uzun bir metin almak yerine, ChatGPT'ye cevabını kısa tutmasını söylerseniz, karşılıklı konuşmayı devam ettirerek daha verimli bir deneyim sağlayabilirsiniz. Gelen yanıtları doğrulatmak ve çeşitli sorular sormak, alacağınız karşılıkları daha kaliteli hâle getirir.

Düzeltme ve Geri Bildirim

ChatGPT’nin yanıtlarının her zaman mükemmel olmayabileceğini unutmayın. Yukarıda da söylediğimiz gibi, Büyük Dil Modeli tarzındaki Yapay Zeka sistemlerinin uzmanlık alanı cümleleri algılamak ve yeni cümleler oluşturmaktır. Bu açıdan, ChatGPT bir ansiklopedi gibi cevap vermez. Hatta çok basit matematik sorularına bile yanlış cevap verebilir. Ana görevi, kelimeleri ve kavramları birleştirip düzgün metinler oluşturmaktır. Eğer ChatGPT'yi bilgi kaynağı olarak kullanıyorsanız, aldığınız yanıtları gözden geçirmek ve gerektiğinde düzeltilmesi için geri bildirim vermek faydalıdır. Bu sayede hem yanılmamış, hem de zamanla ChatGPT'yi nasıl yönlendirmeniz gerektiğini daha iyi anlamış olursunuz.

Ne Yapılır, Ne Yapılmaz?

ChatGPT'nin dil bilgisi sayesinde daha önce akla gelmemiş metinler oluşturma gücü, diğer tüm yeteneklerinin üstündedir. Belirli bir konuda ortaya yeni fikirler atma, farklı alanlardaki fikirleri ve kavramları yaratıcı bir şekilde bir araya getirme, hikaye oluşturma, şiir yazma gibi konularda kusursuza yakın sonuçlar elde edebilirsiniz. Yazmayı düşündüğünüz bir metin veya üzerinde çalıştığınız bir sunum ile ilgili fikir geliştirmesini isteyebilirsiniz. Bir araştırma yapacaksanız, araştırma adımlarını planlamasını isteyebilirsiniz. Kısaca, asıl işi ChatGPT'ye yaptırmaktansa, işin karmaşık kısımlarını planlamasını, geliştirmesini sağlamak daha iyi sonuç verir.

Sürekli Öğrenin

Yapay Zeka her gün sürekli gelişiyor. Kullanılan araçların yeni sürümleri yayınlanıyor ve daha önce mümkün olmayan birçok kullanımın önü açılıyor. Bu açıdan, geleceğimizin önemli bir parçası olan bu teknolojiyi verimli kullanmanın en önemli püf noktalarından biri, sürekli öğrenme ve deneme yanılma yoluyla deneyim kazanmak. Farklı türde prompt'lar deneyerek ve aldığınız yanıtları inceleyerek zamanla ChatGPT’den hiç beklemediğiniz derecede fayda sağlayabilirsiniz. Her kullanımınızı, sonraki kullanımlar için bir kurs gibi görürseniz, ChatGPT gibi Yapay Zeka araçlarını en iyi kullananlar arasına katılmanız gayet mümkün. Yeni açılan bu alanda başarıya giden yol, önde yürümekten geçiyor.