Yapay Zeka teknolojilerinin hızla gelişmesi ile, yapay görselleri gerçeklerinden ayırt etmek giderek zorlaşıyor. Artık sosyal medyadan reklamcılığa, sanattan haberciliğe kadar pek çok alanda bu görsellerle karşılaşmak mümkün. Böyle olunca, sahte görselleri ayırt etmek de güvenliğimiz ve sağlığımız için artık daha önemli. Peki, Yapay Zeka görsellerini güvenle tanıyabilmek mümkün mü? İşte 7 temel ipucu.

Pikseller ve Kenarlar

Yapay görsellerde, özellikle karmaşık detaylar ve kenar çizgilerinde bozulmalar sıkça görülür. Gerçek görüntülerde daha net ve doğal görünen bu alanlar, yapay görsellerde bazen bulanık, bazen de aşırı keskin hatlarla dikkat çeker. Bazen de nesnelerin birbirlerine karıştıklarını fark edersiniz. Özellikle benzer renkteki nesneler birbirine karışmış görünüyorsa, örneğin bir parmağın ucunun yok olması, bir yaprağın aniden bir dala dönüşmesi gibi detayları görüyorsanız, görsel büyük ihtimalle Yapay Zeka ile oluşturulmuştur.

Aykırı Detaylar

Yapay zeka, bazen orantı ve perspektif sorunları yaşar. Örneğin, bir insan yüzü yapay olarak oluşturulduğunda, diş veya parmak sayısı normalden farklı, omuzların genişliği birbirine aykırı, kol fazla uzun olabilir. Bir giysinin bir tarafında dikiş varken diğerinde olmadığını fark edebilirsiniz. Tuğla bir duvarda bir anda tuğlaların düzeni değişebilir. Doğal olmayan, aykırı detaylara dikkat etmek görselin yapay olup olmadığını anlamada yardımcı olabilir.

Işık ve Gölge Uyumsuzluğu

Gerçek fotoğraflarda ışık ve gölgeler arasında doğal bir ilişki vardır. Belirli bir veya birkaç ışık kaynağından gelen ışıkla uyumlu gölge oluşur. Yapay görsellerde ise gerçek bir ışık kaynağı olmadığı için, ışık ve gölgeli bölümler birbirleriyle tutarsızlık gösterebilir. Düşen gölgenin şekli, nesnenin şekliyle ilgisiz olabilir. Gölgeler ışığın geldiği yöne doğru düşebilir. Bu küçük detaylar, yapay bir görselin en belirgin işaretlerinden biridir.

Doğal Doku Eksikliği

Yapay Zeka, kendisine verilen komutlara göre şekilleri oluşturur, ama bu komutlarda genelde dokularla ilgili çok fazla detay verilmez. Dokuları Yapay Zeka kendisi oluşturmak zorunda kalır. Eğer özellikle oluşturulmadıysa dokular aşırı pürüzsüz bir yapıya sahip olabilir. Özellikle ten, kumaş veya yüzeylerdeki detaylar doğal olmayan bir görsellik sunabilir. Bir doku, gerçekte olması gerekenden farklı bir dokuya sahip gibi görünebilir. Gerçek objelerde doku, her zaman dikkatle gözlemlenebilir ve genellikle pürüzlü, tozlu, ve kusurludur. 

Fazla Simetri

Gerçek hayatta sahneler veya nesneler neredeyse hiçbir zaman tamamen simetrik olmazlar. Otomobil gibi fabrika üretimi bir nesnenin fotoğrafını çeksek bile, tam olarak simetrik bir fotoğraf çekmemiz imkansıza yakındır. Gerçek insan yüzleri ise asla simetrik değildir. Yapay Zeka, görselleri şablonlarla üretir. Bu yüzden bazen görselleri fazla simetrik yapma eğilimindedir. Göz, burun, ya da arka plan gibi unsurlarda, bir meyve, bir ağaç ya da bir bulutta aşırı simetri varsa, bu görselin yapay olabileceğinin bir göstergesidir.

Tekrarlayan Detaylar

Yapay Zeka görsel oluştururken, bu görsellere doku ve detay eklemek için desenler ve detaylar oluşturur. Ama işlem gücü sınırlı olduğu için bu desenleri bir defa oluşturduktan sonra tekrar tekrar kullanabilir. Arka plan dokuları, saç telleri ya da giysilerdeki desenlerin, ceplerin, dikişlerin tekrarı gibi detaylar, görselin yapay olduğunu ele verebilir. Gerçek dünyada bu tür tekrarlara nadiren rastlanır.

Gölgelenme ve Parlaklık Uyumsuzluğu

Gerçek dünyada, özellikle de stüdyo ortamında çekilmediyse, bir fotoğraftaki ortamın parlaklığı ile nesnelerin aydınlık ya da karanlık olmaları arasında uyum vardır. Yapay Zeka ise görselleri üretirken ortamı "aydınlık" ya da "karanlık" olarak düşünmez. Bazen çok parlak bir ortamda nesneler gereksiz gölgelere sahip olabilir, ya da karanlık bir ortamda bir nesne kendiliğinden bir parıltıya sahipmiş gibi görünebilir. Bu durumlar, görselin yapay olduğuna işaret eder.