20 Temmuz Dünya Satranç Günü’nü geride bıraktık. Geçmişi M.Ö. 2000'li yıllara kadar uzanan bu oyun, ülkemizde 1954 yılında bu yana resmi bir federasyona sahip. Türkiye Satranç Federasyonu, 1991 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile birleşerek, ülke çapında da resmi hale geldi. Sekiz yüz binin üzerinde lisanslı sporcuya sahip olan TSF, Türkiye’nin en büyük spor federasyonlarından biri. Bu büyük federasyonun içindeki bazı sporcular ise bugün büyük usta olarak anılıyor.  

İşte Türk satrancına damgasını vuran isimler!

Adsız Kopyası

Nevzat Süer

Türkiye’de modern satrancın gelişmesinde önemli bir rol oynayan Nevzat Süer, 1925 yılında İstanbul’da doğdu. Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olan Süer, satrancın yanı sıra keman ve piyano gibi müzik aletleriyle ilgilendi. 1943’te tesadüfen satrançla tanışan Süer, üç kez Türkiye Şampiyonu oldu ve birçok kez milli takım ile ülkemizi temsil etti. Süer aynı zamanda Türkiye’nin ilk uluslararası satranç ustası. Cumhuriyet gazetesinde yıllarca köşe yazarlığı yapan Süer’in satranç severlere yol gösterdiği Süer Satranç Dergisi isimli bir de yayını bulunuyor. 

Adsız Kopyası

İlhan Onat

1929 yılında İzmir’de doğan İlhan Onat, satranç oynamaya İzmir Atatürk Lisesi’nde öğrenciyken başladı. Onat, İstanbul Üniversitesi’nde eczacılık okurken bu tutkusunu devam ettirerek oyununu geliştirdi ve Satranç Olimpiyatları’na altı kere katıldı. Onat, 1974, 1975 ve 1982 yılında şampiyonluk kazanarak Türkiye’nin FIDE Uluslararası Usta (IM) ünvanına sahip olan ilk oyuncularından biri oldu. Türkiye Satranç Federasyonu’na büyük katkıları olan İlhan Onat, 2019 yılında hayata gözlerini yumdu. 2012 yılında usta isim hala hayattayken onun adına bir turnuva düzenlendi.

Adsız Kopyası

Ali Nihat Yazıcı

Bir öğretmen ailesi çocuğu olarak Adapazarı’nda dünyaya gelen Ali Nihat Yazıcı, 14 yaşından itibaren satranç turnuvalarında hakemlik yapmaya başladı. TSF’nin kuruluşunun ardından hakemliği bırakan Yazıcı, öncelikle hakem hocalığı yaptı, daha sonra ise MHK Başkanı ve yönetim kurulu üyesi olarak farklı görevlerde bulundu. Yazıcı, 2004 tarihinde FIDE Okulda Satranç Komitesi Başkanı olarak atandı. Yazıcı’nın başkan olduğu dönemde Türk satrancı adına önemli aşamalar kaydedildi.

Adsız Kopyası

Betül Cemre Yıldız

1989 yılında Adapazarı’nda doğan Betül Cemre Yıldız, dokuz yaşında satranca başladı. On bir yaşında milli takıma giren Yıldız, iki kez dünya üçüncülüğü kazandı. Yıldız, 2000 yılında satranç milli takımındaki en küçük milli sporcuydu. WGM (Woman Grand Master) unvanlı Türk satranç oyuncusu, on bir kez Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası’nı kazandı. WGM unvanını alan ilk kadın Türk olan Yıldız, 2007 yılında Dünya 18 Yaş Altı Kadınlar Şampiyonası ve 2009 yılında Dünya Genç Kadınlar Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı. Yıldız, halen satranç sporculuğunun yanı sıra avukatlık mesleğini devam ettiriyor ve kendi adına açılan satranç eğitim merkezinde eğitimler veriyor.

Adsız Kopyası

Vahap Şanal

Vahap Şanal, 1998 yılında İzmir’de dünyaya geldi. Şanal, 2019 ve 2020 yıllarında düzenlenen Türkiye Satranç Şampiyonası’nda Türkiye Şampiyonu oldu. Şanal, aynı zamanda Türkiye’nin en genç satranç ustalarından. Norveçli satranç yıldızı Magnus Carlsen ile karşılaşan Şanal, oynadığı yıldırım maçında Carlsen’i mağlup etmeyi başardı. Kamuoyunda büyük ilgi gören bu maç, 2013 senesinden beri Dünya Şampiyonluğu’nu kimseye bırakmayan Carlsen için şaşırtıcı bir sonuç oldu.

İlginizi Çekebilir