Sürekli hayatımızda olan ve gözümüzün önünde en çok değişime uğrayan icatların başında televizyon geliyor. Televizyon izlemeyi çok seviyor ve aslında izlemesek bile evin içerisinde ses olması için daima açık tutmayı tercih ediyoruz. Araştırmalara göre Türkiye günde ortalama 5-6 saatini televizyon izleyerek geçiriyor. Peki günün büyük çoğunluğunu başında geçirdiğimiz televizyonun tarihini hiç merak ettiniz mi? 

Hadi birlikte televizyonun geçmişine kısa bir yolculuk yapalım.

Ekran

En yakın dostumuz olan televizyonların tarihi çok eskiye dayanıyor. Geçmişe baktığımızda ilk televizyon 1923 yılında İngiltere’nin küçük bir kasabasında John Logie Baird tarafından icat ediliyor. İlk televizyonların ekranlarının hem çok küçük hem de renksiz olduğunu biliyoruz. Sonrasında ise büyük ekranlı, tüplü ve renkli olmak üzere çeşitli televizyonlar üretiliyor. Şimdilerde ise bunların yerini son teknoloji LCD ve plazma televizyonlar aldı.

Renk

Televizyonlar eskiden renksiz olmasına rağmen o zamanlar aslında sesiyle ve görüntüsüyle de birçok eve renk katıyordu. Eskiden televizyonları renklendirmek için mavi filtreli cam takarak kullanmayı tercih ediyorlarmış fakat burada amaç televizyonları renklendirmekten çok gelen zararlı ışınlardan korunmakmış. Geçmişe baktığımızda ilk renkli ekrana sahip televizyonlar 1950’lilerin başında satışa çıkıyor ama renkli televizyonların pahalı olmasından dolayı yaygınlaşması oldukça zaman alıyor.

Kumanda

Eskiden televizyon kanalları kutudan değişirdi ve eğer evin en küçüğü iseniz bu işi yapmak size kalırdı. Televizyon kumandası hayatımıza oldukça geç girdi. İlk televizyon kumandası 1950'lerin ortasında icat edildi fakat uzaktan bir sistem ile değil televizyona bağlı kablo ile birlikte geliştirildi. Daha sonrasında teknolojisinin gelişmesiyle birlikte uzaktan sistem ile akıllı kumandalar ortaya çıktı. Bugün aslında yerimizden kalkmadan konforlu bir şekilde televizyon izleyebiliyorsak bunu uzaktan kumandalara borçluyuz.

Kanal

Türk televizyon tarihinin geçmişine baktığımızda ilk resmi TV yayınının 1968 yılında yapıldığını görüyoruz. O zamanlarda yayınlar tek kanal üzerinden ve belli saat aralıklarında yapılıyordu. Tek kanal ve tek yayın olduğu için tüketiciler heyecanla yayının başlamasını bekliyorlardı. Sonrasında ise teknolojinin gelişimi ile özel kanallar çoğaldı. Şimdilerde ise yaklaşık 200 kanalın yayın yaptığı biliniyor.

Anten Teknolojileri

Teknolojisinin gelişmesiyle birlikte antenler de hayatımızdan çıktı. Eskiden kullandığımız anten teknolojileri rüzgar ve yağmurdan etkilenirdi ve televizyon yayının gitmesine neden olurdu. Bu yüzden insanlar da giden yayını düzeltmek için çatıya çıkarak hayatını tehlikeye atardı. Fakat şimdilerde akıllı uydu sistemleri ile hem bu sorunlar hem de tehlikeler ortadan kalktı.

İlginizi Çekebilir