Vücudumuzun en iyi yaptığı şeylerden biri kendini hava sıcaklıklarına göre düzenlemek. Ama bunu yapmak için yardımımıza ihtiyacı var. Yazın vücudumuz daha çok su tüketir, daha fazla terler, kalbimiz ve tüm bedenimiz sıcak havayı dengelemek için çaba harcar. Beslenme, tüm bu değişiklikleri dengelemek için dikkat etmemiz gereken konulardan biri. Gelin, yazın dikkat etmemiz gereken bazı beslenme ipuçlarını inceleyelim.

Her Şeyin Başı Su

Aslında bunu hatırlatmamıza bile gerek yok, çünkü sıcak havalarda hepimiz bir bardak su için tüm hayat dursun istiyoruz. Ama nedendir bilinmez aynı zamanda su içmeyi de ihmal ediyoruz. Yaz aylarında sıcak havalarda daha fazla terlediğimiz için, yeterli su içmek vücudun susuzluğunu önlemeye yardımcı olur ve hidrasyonu sağlar. Susuz kalmak, baş ağrısı, yorgunluk ve konsantrasyon eksikliğine neden olabilir. Diğer içecekler su içmenin yerini kesinlikle tutmaz. Bu yüzden susadığınızda mutlaka tercihiniz su olsun. Su içmeyi sıkıcı buluyorsanız, suya dilimlenmiş meyveler veya nane ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. 

Meyveyi İhmal Etmeyin

Yazın, sudan sonra her zaman aklımızda olması gereken bir diğer madde, meyve. Unutmayın: Yaz, meyve sezonudur! Taze ve renkli meyveleri bolca tüketip, vitamin, mineral ve antioksidan alımını artırabiliriz. Kavun, karpuz, çilek, kiraz ve şeftali gibi meyveler hem besleyici hem de ferahlatıcıdır. Bu meyveler aynı zamanda düşük kalorili olduklarından, yaz aylarında formumuzu korumaya da yardımcı olur. Eğer yazın bilgisayar başında veya TV izlerken bir atıştırmalığa ihtiyacınız olursa, kavun, karpuz veya salatalık gibi su içeriği yüksek meyvelerden daha iyi bir atıştırmalık olamaz. Hem sağlığınızı korur, hem de keyfinizi yerine getirir.

Dengeyi Sebzelerle Sağlayın

Yazın insanın içinden ağır yemekler yemek pek gelmez. Sebzeler, lif ve besin değeri bakımından zengindir ve gerek salata olarak, gerek ızgara veya buharda pişirilmiş haliyle besin ihtiyacımız için iyi bir çözüm sunar. Yaz aylarında hafif ve sağlıklı yemekler tercih ederek kilo kontrolünü sağlayabilirsiniz. Havuç, salatalık, marul, domates, biber gibi çeşitli sebzeleri salatalarınıza ekleyerek lezzetli ve sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz. Sebzenin en güzel taraflarından biri de, tokluk hissini artırmasıdır.

Ev Yapımı Dondurma Alternatifleri

Sıcak bir günde ağzımız tatlansın ve serinleyelim istediğimizde aklımıza hemen dondurma gelebilir. Dondurulmuş meyveler ve yoğurtla hazırlanan dondurma alternatifleri, yazın serinletici ve daha sağlıklı lezzetler sunar. Hazır dondurma yerine ev yapımı dondurma seçenekleri tercih ederek şeker ve katkı maddesi alımını da azaltabilirsiniz. Dondurulmuş meyve ve yoğurdu blenderda karıştırarak doğal meyveli dondurmalar yapabilir, bu karışıma süt ekleyerek içecek haline de getirebilirsiniz.

Deniz Sadece Yüzmek İçin Değil

Kalp sağlığı problemleri ülkemizde çok yaygın. Damarlarımızda biriken sağlıksız yağları dengelemenin en etkili yollarından biri ise deniz ürünleri. Yüksek omega-3 içeriği ile balık ve diğer deniz ürünleri, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar omega-3 açısından zengindir. Sağlıklı yağlar içerdikleri için haftada birkaç kez deniz ürünleri tüketmek, beslenmenize çeşitlilik katar ve sağlığınıza faydalı olur.

Dışarıda Yemek Yerken Dikkat

Yazın ev dışında daha çok zaman geçiriyoruz. Bu da dışarıda yemek yeme ihtimalimizi artırıyor. Dışarıda yemek yediğinizde, aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu seçeneklerden kaçınarak; daha hafif ve sağlıklı alternatifler tercih edebilirsiniz. Yukarıda sebze ve meyvelerin öneminden bahsetmiştik. Fast food yerine salata, ızgara veya buharda pişirilmiş seçeneklere yönelerek, dışarıda yemek yediğinizde bile sağlıklı beslenmeye özen gösterebilirsiniz. Yemeklerinizin yanında su içmeyi alışkanlık haline getirerek de, dışarıda yürürken harcadığınız suyu tekrar kazanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir