Oyuncakların farklı birçok materyalden yapıldığı endüstriyel bir çağda yaşıyoruz. Plastik, metal ve çeşitli hibrit malzemeler kullanılarak sıradışı oyuncaklar üretiliyor. Bu oyuncaklar ebeveynlerin ve hatta çocuklarımızın hayal gücünün sınırlarını aşan küçük detaylara sahip. Ancak bu çeşitliliğin ve bolluğun yanı sıra hem okullarda hem de evlerde eski ahşap oyuncaklara ilgi ve merak giderek artıyor. Özellikle Eskişehir tarihi Odunpazarı’nda yıllardır süren ahşap oyuncak ustalığı, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Peki, ahşap oyuncaklara olan bu ilginin sırrı ne? Gelin ahşabın ve onun oyuncak üretiminde kullanılmasının geçmişine şöyle bir göz atalım…

Yuvarlak (400 × 400 piksel)

Ahşabın Özelliği

Doğal dokusu, rengi ve kokusuyla hem göze hem de ruha hitap eden ahşap, geçmişten günümüze birçok alanda yapı malzemesi olarak kullanıldı. Özellikle tüm malzemeler arasında ahşap, seçkin bir yapıya sahip. Çünkü elde edilmesi, işlenmesi ve işçiliği hızlı ve kolay bir süreç değil. Ağaçlardan tedarik edilen ve doğal bir malzeme olan ahşap, şekil alma konusunda ustalık istiyor. Ahşabın en çok kullanıldığı alandan biri de tabii ki oyuncaklar. Lifli yapısı sayesinde dayanıklı bir malzeme olan ahşaptan üretilen oyuncaklar, uzun yıllar kullanıma dayanıklı. Kırılma, zedelenme veya hasar görme gibi durumlarda bu oyuncaklar tamire de elverişli oluyor. Bu nedenle oyuncak üretimi için ahşap, cazip bir malzeme haline geliyor.

Yuvarlak (400 × 400 piksel)

Organik ve Sağlıklı


Ahşap, şekil verilebilen bir yapıya sahip. Bu nedenle ahşap oyuncaklar estetik değeri olan, sade ve doğal bir tarzda oluyor. Bunların yanı sıra organik bir malzeme olması, ahşabın çocuklar için alerjik bir durum oluşturmasını önlüyor. Çocuklar, oyuncaklarla oynarken onları keşfetmek için önce ellerine alır ve daha sonra duyusal ihtiyaçları gereği ağızlarına koyarlar. Çünkü çocukların ellerinden daha iyi duyu hassasiyeti olan yegane yerleri ağızlarıdır. Bu yüzden ebeveynler oyuncak seçimlerinde çocukların oyuncakları ağızlarına alacaklarını göz önünde bulundurarak seçim yaparlar. Özellikle mikrop ve bakteri barındırmaması, antibakteriyel ve antialerjik olması, üzerinde kullanılan boyaların yenilebilir ve sağlığa uygun olması sebebiyle ahşap oyuncaklar ebeveynler için ideal bir tercih oluyor.

Yuvarlak (400 × 400 piksel)

Çocuk Gelişimi İçin Önemli

Çocuklar, ahşap bir oyuncakla oynadıklarında öncelikle malzemenin doğal yapısını, liflerini ve gözenekli dokusunu keşfetmek için ona dokunur. Ahşabın doğal yapısı, çocuğa güven verir. Gözenekli yapısı sayesinde ahşap, elektrifikasyon geliştirmez ve oynayan çocuğu nötralize ederek bedensel rahatlık verir. Bu sebeple ahşap oyuncaklar, çocuklarda var olan enerji birikiminin neden olduğu gerilimi yok eder, çocuğu fizyolojik ve psikolojik olarak rahatlatır. Çocukların, bireysel olarak birbirinden farklılık gösterseler de dikkat süreleri oldukça azdır. Tam da bu noktada oyun, onların dikkat sürelerini artıran bir araç haline gelir. Ahşap oyuncaklar; yapıları gereği çocukların farklı kazanım ve davranış göstermeleri, dikkatlerini toplamaları için harika araçlardır. 

Yuvarlak (400 × 400 piksel)

Ahşap Oyuncakların Faydaları

Ahşap oyuncaklar, sade ve doğal yapıları sayesinde günümüzde üretilen detaylı oyuncaklardan farklıdır. Bu oyuncaklar, çocuklara yaratıcılıklarını geliştirmeleri için daha geniş bir alan sunar. Çocuklar ahşap oyuncaklar aracılığıyla nesnelerle ilgili tahminlerde bulunur, sayı sayma becerisi geliştirir, duyularını harekete geçirir ve parça bütün ilişkisi kurarlar. Bu beceriler sayesinde çocuklar; neden-sonuç ilişkisi kurmayı ve problem çözmeyi öğrenir. Oysa ki günümüz oyuncakları tüm küçük detayları ile çocuklara hayal kurmak için alan tanımaz. Onları kısıtlar ve belli başlıklar altında oyun oynamaya teşvik eder. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda okullarda ve evlerde artık ahşaba doğru yönelimin başlaması beklenen bir durumdur.

Yuvarlak (400 × 400 piksel)

Eskişehir Odunpazarı Ahşap Oyuncak Ustaları

Ülkemiz ahşap oyuncak üretiminde oldukça köklü bir geçmişe sahip. Eskişehir’in tarihi Odunpazarı bölgesinde ahşap oyuncak ustalığı geleneği hala sürüyor. Burada bulunan tüm ahşap ustaları, nesillerdir fabrikasyon oyuncaklara karşı el yapımı ahşap oyuncaklar üretiyor. Maliyetinden dolayı ebeveynlere pahalı gelen ahşap oyuncaklar, aslında kullanım süresi ve tamir edilebilir olması sebebiyle uzun vadede daha kârlı oluyor. Burada ustalık yapan İsmet İspirli bir röportajında ahşap oyuncaklar ile ilgili şunları söylüyor: “İşin geçmişi çocukluğuma dayanıyor. Biz köyde büyüdüğümüz için bizim bulabildiğimiz oyuncak, ahşaptan başka bir şey değildi. Ahşabı orada sevmeye başladık. Bir de ahşabın doğal bir yapısı var. İnsana sıcak geliyor. Plastik gibi itici değil ya da hiçbir uzman çıkıp da ‘ahşap insana şu rahatsızlığı veriyor’ demiyor. Bundan dolayı ahşaba karşı bir sıcaklığımız var. Bir de ahşaba rahat ulaşabiliyor ve işleyebiliyorsunuz. Bugün başka materyalden bir ürün yapmak isteseniz bir sürü ekipman gerekiyor ama ahşaptan bir obje meydana getirmek istediğinizde ekipmanınız sadece bıçak ve ahşap. Gerisi sizin hayal gücünüz ve bileğinizin yeteneği.”

 

Biz de bu değerli mesleğin daha uzun yıllar boyunca hayatlarımızda olmasını ve çocuklarımızın ahşap oyuncaklarla oynama alışkanlığına her zaman sahip olmasını diliyoruz. 

İlginizi Çekebilir