Birleşmiş Milletler Çevre Koruma Programı’nın yeni araştırmasına göre dünya üzerinde 8 milyon 700 bin civarında canlı türü yaşıyor. Dünyamızı paylaştığımız bu canlıların nesilleri binlerce yıldır sürüyor. Ancak bizden yani insanlardan çok daha önce yeryüzünde yaşayan birçok canlının nesli şu an tehdit altında. Bu tehditin sebepleri arasında ne yazık ki biz insanların geliştirmiş olduğu sanayileşme ve şehirleşmenin getirdiği zararlar bulunuyor. Bu hayvanların nesillerini sürdürebilmek ve onlarla ahenk içinde yaşayabilmek için bilinçlenmemiz gerekiyor. Günümüzde nesli tehlike altında olan olan hayvanları ve özelliklerini gelin birlikte inceleyelim.

Çita

Kedilerle aynı aileden olan çita, ilginç benekleri ve zarif vücut yapısı ile dünyanın en hızlı koşan kara hayvanı olarak biliniyor. Günümüzde çita türünün çoğunluğu Güney ve Doğu Afrika’da yaşıyor. Yaşayan en hızlı hayvan çitanın ne yazık ki nüfusu giderek azalıyor. 2016 verilerine göre çitaların sayısının 7 binlere kadar düştüğü düşünülüyor. Çitalar, 2016’dan beri nesli tükenmekte olanlar hayvanlar içerisinde “yüksek risk taşıyan” kategorisinde yer alıyor. Çita popülasyonuna en fazla zarar, yanlış avlanma ve iklim değişikliklerinin yarattığı afetler sebebiyle Asya bölgesinde görülüyor.

Kutup Ayısı

İklim değişikliklerinin yarattığı sorunlar sebebiyle nesli tükenmekte olan hayvanlardan biri de kutup ayıları. Hatta kutup ayıları uzun süredir bu listenin başında geliyor. Bunun nedeni ise kutup ayılarının avlanmak, beslenmek ve dinlenmek amaçlı kullandıkları buz kütlelerinin büyük bir hızla eriyor olması. Küresel ısınma nedeniyle eriyen buz kütleleri, kutup ayılarının yaşadıkları habitatın bozulmasına yol açıyor. Kutup ayılarının nüfuslarının son 10 yılda yarı yarıya düştüğü biliniyor.

Caretta Caretta

Ülkemizde yakından tanıdığımız ve bir deniz kaplumbağası olan caretta carettalar da nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer alıyor. Neslinin dinozor çağına dayandığına inanılan bu kaplumbağa cinsi, yavrulama dönemi dışında hiç karaya çıkmıyor. Yumurtaları kumsallarda annelerinin açtıkları çukurlara gömülen ve iki ayın sonunda yumurtadan çıkan yavrular, doğrudan denize giderek yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Caretta carettaların yumurtlama alanları ise ülkemizin güney sahillerinde yer alıyor. Ne yazık ki insan kalabalığı, yavrulama alanlarının plajlara dönüştürülmesi ve sahilde bırakılan çöpler nedeniyle caretta carettaların nesli de tehlike altında bulunuyor.

Sumatra Kaplanı

Sumatra Kaplaları, Endonezya'nın batısında yer alan Sumatra adasında yaşıyor. Kürklerindeki uyumlu çizgiler ve asil duruşu ile bilinen bu kaplanlar, geniş parmakları ve parmaklarının aralarında yer alan perdeler sayesinde iyi birer yüzücüler. Tropikal iklimde yaşayan Sumatra kaplanlarının nesli, insanlar tarafından yapılan tarım ve çiftlik faaliyetlerinin yaşam alanlarına kadar gelmesi sebebiyle tükenmek üzere.  

Macellan Pengueni

Komik ve videoların baş kahramanları olarak da tanınan penguenleri bilmeyenimiz yok. Keyifli hareketleri ve ilginç halleri ile penguen videoları en fazla izlenen videoların başında geliyor. Ne yazık ki dünyanın en büyük penguen kolonisi olarak bilinen  ve Arjantin'in Patagonya bölgesinde yaşayan Macellan penguenlerinin nesli, küresel ısınma nedeniyle tehdit altında.  Adını orayı keşfeden Portekizli bir denizci olan Ferdinand Magellan'dan alan bu sevimli penguenlerin neslinin devam ettirilmesi için bölgede çalışmalar hala sürüyor. 

İlginizi Çekebilir