Müziğin ruhumuzu etkilediği anları hepimiz yaşamışızdır. Peki bunun bilimsel bir açıklaması olduğunu biliyor muydunuz? Müzik zihnimizi o kadar çok noktadan etkiliyor ki, sadece duygularımızı değiştirmekle kalmıyor, hayatımızın her alanında faydalanabileceğimiz bir araca dönüşüyor. Gelin bu yazıda, müziğin beynimizle ilişkisini ve bunu günlük hayatımızda nasıl kullanabileceğimizi inceleyelim. Ondan daha iyi faydalanmanın yollarını keşfedelim.

Müzik ve Beynimiz

Bilimsel araştırmalara göre müzik, beynimizin birbirinden çok farklı ve önemli noktalarına ulaşıyor. Berklee Müzik ve Sağlık Enstitüsü'nden uzmanların birçok rahatsızlığa sahip hastalar üzerinde yaptıkları araştırmaya göre, müzik beynimizin ses ve ritimden sorumlu alanlarının yanı sıra, zaman ve fiziksel hareketten, duygu ve hafızadan sorumlu olan bölgelerine ve ödül merkezlerine de "dokunuyor". Müzik dinlerken tüm bu bölgeler beraber çalışıyor.

Anın Ritmi

Araştırmacıların dediği gibi, müzik beynimizdeki ritim merkezlerini doğrudan etkiliyor. Doğru müzikleri dinlediğimizde beynimiz ve bedenimiz uygun bir ritme giriyor. Bazı müzikleri dinlediğimizde kendimizi kaptırmamız ve adeta "meditasyon" yapar gibi hissetmemiz de bu yüzden. Zaten birçok insan ev işi yaparken veya ofisteyken kulaklıklarımızı takmayı alışkanlık haline getirmiştir. Eğer bunu henüz denemediyseniz, bilimsel bir dayanağı olduğunu söyleyebiliriz. Sabit tempoya sahip müzikler dikkatinizi daha kolay toplamanızı sağlayabilir.

Değişen Tempolara Ayak Uydurun

Tabii ki her çalışmanın gerektirdiği tempo farklı. Örneğin pazarlamacılar da bunu çok iyi bildikleri için daha uzun süre geçirmenizi istedikleri mağazalarda yavaş parçalar, hızlı karar vermenizi istediklerinde hızlı parçalar kullanıyorlar. Çalışırken seçtiğimiz parçalarda bu yöntemi kullanmamız mümkün. Evde veya işte yaptığımız bazı görevler az düşünerek hızla hareket etmemizi gerektirirken, bazıları daha sakin bir ruh hali gerekiyor. Bazen de stresli bir günün sonunda kalp atışlarımızı sakinleştirmek gerekiyor. Böyle durumlarda ana uygun müzik seçmek her şeyin anahtarı oluyor.

O Parça Size Neler Hatırlatıyor?

Bahsettiğimiz yöntemleri kullanırken, müziğin beynimizin hafıza merkeziyle ilişkisini akıllıca kullanmak çok önemli. Örneğin, iş yaparken kullandığınız çalma listesinde dinlediğiniz parçalar size o işi engelleyecek anlar çağrıştırıyorsa, parçayı ne kadar severseniz sevin, listeden çıkarmanızı tavsiye ederiz. Çünkü o müziğe karşı duyduğunuz beğeniden daha önemli olan, dikkatinizi dağıtma ihtimali. Bir diğer akıllıca kullanım, iş yaparken hep aynı müzik listesini dinlemek. Böylece, siz farkında olmasanız da, müzikler hafızanızı canlandırarak detayları daha kolay hatırlamanızı sağlayacak.

Yeni Parçalarla Kendinizi Yenileyin

Müzik listelerini iş yaparken hafızamızı güçlendirmek için kullandığımız kadar, mekanımızı "yenilemek" için de kullanabiliriz. Bulunduğunuz mekan, ev veya iş yeri eğer size iyi hissettirmeyen veya motivasyonunuzu düşüren anılar çağrıştırıyorsa, mekanınızda yapabileceğiniz en kolay değişiklik müzik. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, sevdiğimiz müziklerden vazgeçmenin zor olduğunu biliyoruz. Ama bazen yeni müzikler keşfetmek, başladığımız günün yeni bir gün olduğunu hissetmenin en iyi yollarından biri olabilir.

İlginizi Çekebilir