Kitap okumanın insana kattığı artılar artık bilinen bir gerçek. Onlar sayesinde hayal dünyamızı genişletiyor, farklı dünyaları tanıyor ve bilgi dağarcığımızı genişletiyoruz. Dünyanın önde gelen üniversiteleri tarafından farklı zamanda yapılan araştırmalar, kitap okumanın insan bünyesinde yarattığı pozitif değişimleri somut bir şekilde ortaya koyuyor. 

Artık bilimsel bir şekilde kanıtlanmış olan bu faydalı aktivitenin bizlerde yarattığı değişimlere gelin yakından bakalım. 

Stresi azaltıyor.

Sussex Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, kişilerin kalp atış hızını ve kas gerginliğini ölçerek kitap okumanın stresi nasıl düşürdüğünü ölçtüler. Araştırma sonucunda sadece altı dakika boyunca kitap veya gazete okumanın stres seviyesini %68 oranında düşürdüğü gözlemlendi. Edinilen sonuçlara göre kitap okumak stresi azaltma konusunda; yürüyüşe çıkmaktan, kahve içmekten ve müzik dinlemekten daha güçlü bir etkiye sahip.

Yaşam süresini artırıyor.

Yale Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, 10 yılı aşkın bir süre boyunca, yaşı 50’yi geçmiş 3600’den fazla yetişkin bireyi gözlemledi. Araştırma neticesinde günde en az 30 dakika kitap okuduğunu bildiren kişilerin, dergi veya gazete okuyanlara göre iki yıl daha uzun yaşadığı ortaya çıktı. Ayrıca haftada 3.5 saatten fazla kitap okuyan kişilerin %23 daha az ölme olasılığına sahip olduğu, haftada 3.5 saatten daha az kitap okuyanların ise %17 daha az ölme olasılığına sahip olduğu gözlemlendi.

Kültürel bilgiyi yükseltiyor.

Doksanlı yıllarda Keith Stanovich ve arkadaşları; bilişsel beceriler, kelime dağarcığı ve okuma arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için çeşitli araştırmalar yaptılar. Kahramanlarımız, bu süreçte kişilerin okuma becerilerini ölçen Yazar Tanıma Testini kullandılar. Yapılan testler sonucunda belirlenen hevesli okuyucuların, yaklaşık %50 oranında daha büyük bir kelime dağarcığına ve %50 daha fazla uydurma olmayan bilgiye sahip oldukları ortaya çıktı.

Empati yeteneği kazandırıyor.

Takvimler 2013 yılını gösterdiğinde Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma ile bir grup gönüllü insana edebi kurgu, popüler kurgu ve kurgusal olmayan eserler okutuldu. Katılımcılardan bazılarına ise hiçbir şey okutulmadı. Yapılan deneyler sonucunda edebi kurgu alanındaki eserleri okuyanlar, karakterlerin nasıl davranacağını öngörmede ve yüz ifadelerine kodlanmış duyguyu belirlemede çok daha iyi performans gösterdiler.

Yaratıcılığı ve esnekliği artırıyor.

Kitap okumanın bir diğer etkisi, yaratıcılık ve esneklik noktalarında ortaya çıkıyor. Maja Djikic tarafından 100 katılımcı üzerinde, kurgusal ve kurgusal olmayan eser okumaları ile yapılan araştırma, bu durumu ortaya koydu. Araştırmanın sonunda kurgu eser okuyucularının, kurgu olmayan eser okuyucularından daha esnek ve yaratıcı olduğu ortaya çıktı. Bu etki, düzenli olarak kitap okuyan kişilerde ise çok daha güçlüydü.

İlginizi Çekebilir