İzmir, bundan tam 99 yıl önce, düşman işgali altındaydı. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve Türk ordusunun büyük başarısı ile şehir, 9 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtarıldı. Ege’nin başkenti olarak bilinen İzmir, masmavi koyları, canlı şehir hayatı ve doğal güzellikleri ile Türkiye’nin özel şehirlerinden biri. Her yıl 9 Eylül’de İzmir halkı bu özel şehrin kurtuluşunu coşkuyla kutluyor. 

Bu yıl, İzmir’in Kurtuluşu Haftası’nda şehirde ziyaret edebileceğiniz yerleri sizin için listeledik.

Alsancak

Alsancak, İzmir’in Konak ilçesine bağlı bir mahalle. Şehrin en iyi boyozları burada bulunan fırınlardan çıkıyor. Bu yüzden İzmir’de güne leziz bir boyozla başlamak için rotanızı Alsancak’a kırmanızı öneriyoruz. Boyozu, bu bölgede bulunan tarihi fırınlarda yiyebilir veya elinize alıp Kordon’a yürüyüş yaparak sahil havası alabilirsiniz. Alsancak’a gelmişken Sevgi Yolu’na uğramayı, burada bulunan sahaflardan kitap alışverişi yapmayı ve Konak meydandaki Saat Kulesi’ni ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Kemeraltı

Kemeraltı, Konak’ta bulunan eski bir semt çarşısı. Fevzipaşa Caddesi ve Eşrefpaşa Caddesi çarşının iki uç sınırını oluşturuyor. Burada lokal dükkanları gezip alışveriş yapabilir, tarihi Hisar Camisini ziyaret edebilirsiniz. Bölge, aynı zamanda 2020’de UNESCO tarafından ‘İzmir Tarihi Liman Kenti’ adıyla Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.

Karaburun

Karaburun, İzmir’de bulunan bir yarımada. İzmir’in nüfus bakımından en küçük ilçesi olan bu bölge, sakinliği ve huzurlu koyları ile meşhur. Karaburun, özellikle şehrin kalabalığından kaçıp, dalgasız sakin sularda yüzmek için ideal yerlerden biri. Denizi ve doğal güzelliğinin yanı sıra bölgede gezilecek birçok küçük köy de yer alıyor. Karaburun’un denizi çok koyu renkli olmamasına rağmen bu isme sahip olmasının sebebi, yol üzerinde bulunan Kömür Burnu mevkii. Bu bölgede bulunan kayaların renginin koyu renk olması sebebiyle, yarımadaya Karaburun deniyor.

Alaçatı

Alaçatı, İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle. Kendine has dokusu ve imza niteliğindeki sokak stili ile Alaçatı bambaşka bir havaya sahip! Daha Alaçatı’nın girişinde mint yeşili, pembe ve mavinin her tonu size gülümsemeye başlıyor. Bölgede bulunan tarihi taş evler zamanla kafelere, restoranlara ve motellere dönüşmüş. Ve tüm bu işletmeler Alaçatı’nın ruhunu korumak için rengarenk dekorasyonları ile dikkat çekiyor.

Seferihisar

Seferihisar, ülkemizin ilk ‘’citta slow’’ yani sakin şehirlerinden biri. İlçenin sahil kasabası olan Sığacık, restore edilen sokakları ve Teos Antik kenti ile İzmir’in az bilinen güzel bölgelerinden biri. Seferihisar, aynı zamanda İzmir’in tarım ve zeytincilik faaliyetlerinin yürütüldüğü bir bölge. İlçede en önemli gelir kaynağı, narenciye ve enginar yetiştiriciliğinden geliyor. Bölgede nüfusun %80’i tarımla uğraşıyor. Bu nedenle bölgede tüm ürünler, taze ve dalından kopmuş bir şekilde sofrayla buluşuyor.

Karşıyaka

İzmir’e gelmişken vapur keyfi yapmadan dönmek olmaz! İzmir ziyaretinizde Göztepe’den kalkan vapurlara binerek Karşıyaka’ya geçebilirsiniz. İzmir’in diğer bir yüzü olan Karşıyaka’yı turlayabilir ve burada bulunan Zübeyde Hanım Anıt Mezarı, Uşakizade Köşkü, Bilim Müzesi, Güzel Sanatlar Parkı, Helen Katolik Kilisesi ve Mezake Et Arabim Havrası gibi yerleri gezebilirsiniz.