Dünya Kediler Günü’nü henüz geride bıraktık. Bugün dünyada milyarlarca kedi yaşadığı düşünülüyor. Bu kedilerin yalnızca evde yaşayanları 500 milyon olarak kayıtlara geçiyor. Peki, son dönemlerde epey popüler olan insan dostu bu hayvanları neden bu kadar seviyoruz? Aslında vahşi bir tür olan kedilerin insanlıkla olan dostluğu tahmin ettiğinizden bile eskilere dayanıyor. Gelin insanlığın binlerce yıllık yol arkadaşı kedilerin tarihine birlikte bakalım… 

İnsanlığın Binlerce Yıllık Dostu: Kediler 

Kedilerin Mısır’dan dünyaya yayılması



Kediler Antik Mısır zamanı kentlerden gizlice kaçırılmaya başlanıyor. Önce Asya ve Hindistan’a taşınan kediler, M.S 500’lü yıllarda Avrupa’ya kadar gidiyor. 1700’lü yıllarda ise kediler, Amerika’ya ulaşıyor. Böylece bu sevimli dostlarımız, dünyanın her yerine yayılıyor. Bugün dünyada tam kırk kedi türü yaşıyor. Bunların 500 milyonu evcil ve değişen çiftleşme zamanları sebebiyle sokak kedilerinin popülasyonunu tahmin etmek neredeyse imkansız. 90’lı yıllara kadar en popüler evcil hayvan olan köpekler, bu konumlarını hızlıca kedilere kaptırıyor. Bu durum günümüzde de aynı şekilde devam ediyor.

Kedilerin nankörlüğü



Halk arasında nankörlüğü ile bilinen kediler aslında bu sıfatın tam aksi. Çünkü insanların onlarla olan ilişkileri bir çıkara dayanıyor. Yiyecekleri fare ve yılanlardan başka yöntemlerle korumayı öğrenen insanlar, zaman içerisinde kedilerini sokağa atmaya başlıyor. Evden atılan kediler daha sonraları sokak kedisi dediğimiz cinslerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu nedenle insanlarla kedilerin ilişkisindeki nankör tarafın en başından beri kediler olmadığını söyleyebiliriz. Ancak zamanla bu durum da değişiyor ve kediler yine insanların hayatına girip gönüllerini feth etmeyi başarıyor.

Kediler ve dinler



Kediler Mısırlılar için kutsal hayvanlar. Bunun sebebi ise kedilerin halkın yiyeceklerini koruması. Antik Mısırlılar yiyeceklerini korudukları için bu hayvanları çok sevmiş ve zaman içerisinde onlara tapınmaya başlamış. Kedilerin gözlerinin geceleri parlaması ve fiziki yapılarından dolayı daima dört ayak üzerine düşmeleri sebebiyle halk, bu hayvanların büyülü ve özel olduğunu düşünmüş. O zamanlar evlerde kedisi ölenler, büyük bir cenaze töreni düzenlermiş ve binlerce kedi gömülmeden mumyalanırmış. Bir rivayete göre kedilerin değeri o kadar fazlaymış ki bir tehlike durumu olsa çocuklardan önce kediler kurtarılırmış. Ancak kediler tarih boyunca daima kutsal olarak kalmamış. Ortaçağların ortalarında kediler, şeytan ve cadı olarak atfedilmiş. Uğursuzluktan sorumlu tutulan kedilere işkence yapılmış. 15. yüzyılda kurulan Engizisyon mahkemelerinin kararıyla tüm kediler öldürülmeye başlanmış. Bu durum da fare popülasyonunun artmasına sebep olmuş. Bugün hala uzmanlar, ‘Kara Veba’ hastalığının yayılıp binlerce insanın ölümüne sebep olmasının, kedilerin popülasyonunun azalmasıyla ilişkili olduğunu düşünüyor. 

Kedi ‘Muezza’




Kediler birçok dinin yanı sıra Müslümanlar için de önemli hayvanlar. Bunun sebebi ise kedilerin müslümanlarla içe içe yaşamasından kaynaklanıyor. Bu kediler arasında bir kedi var ki tüm İslam alemi ismini tanıyor. Bahsettiğimiz kedi Hz. Muhammed’in Muezza ismini verdiği kedisi. Muezza’nın tekir cinsli bir kedi olduğunu düşünülüyor ve rivayete göre Hz. Muhammed kedileri ve özellikle Muezza’yı o kadar çok severmiş ki hırkasının üzerinde uyuya kalan kediyi uyandırmamak için hırkasının ucunu kesmiş. Yalnızca Hz. Muhammed değil aynı zamanda sahabelerden birine kedi sevgisi sebebiyle ‘Kedilerin Babası’ anlamına gelen Ebu Hüreyre ismi verilmiş.  

Kedileri sevmemizin sebepleri

 

Kedilerin tarih boyunca nasıl hayatımıza girdiğini inceledik. Peki, bu çıkar ilişkisi bittikten sonra kediler tekrar nasıl gönlümüzü kazanıp evlerimizde yaşamaya başladı? İşte bu sorunun cevabı birkaç ayrıntıda gizli. İlki kedilerin insanlara köpeklerden daha çok benzemesi. Sahipleri kedileri değil kedileri sahiplerini seçiyor. İkincisi kedilerin insanlar üzerindeki olumlu etkisi. Kedilerin mırlaması ve vücut titreşimleri insanlardaki fazla stresi azaltıyor. Bunların yanı sıra araştırmalara göre kedilerle yaşayan insanlarda alerji ve kalp krizi riski daha az görülüyor. 

İlginizi Çekebilir