Ne kadar istemesek de günlük hayatımızda bazı acil durumlar yaşayabiliyoruz. Özellikle insanların toplu bulunduğu yerlerde (metro, otobüs, meydan vb. gibi) ilk yardım hakkında birçok yanlış bilgiye sahip insan bulunabiliyor. Bu nedenle ilk yardım uygulamalarını bilmek acil durumlarda hayat kurtarmayı kolaylaştırıyor. 

Gelin, ilk yardım uygulamalarının inceliklerini birlikte öğrenelim. 

Koruma

İlk yardımın ilk adımı koruma ile başlıyor. Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için önce bu bölgenin değerlendirilmesi gerekiyor. Kaza geçiren kişinin etrafında alan oluşturulması ve fazla kalabalığa izin verilmemesi sağlanmalı. Bunun için arabada mutlaka bir ilk yardım setinin bulunması lazım. Yanında ilk yardım seti bulunmayan kişiler etraflarında bulunan ilk yardım noktalarından destek alabilir. Kazalarda güvenli çevre oluşturmak için özellikle trafik konisi kullanımı tercih edilir.

Bildirme

İlk yardımın ikinci adımı kazayı yetkililere bildirmekten geçiyor. Olay veya kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde yetkili yardım kuruluşları aranarak haber verilmeli. Ülkemizde ilk yardım gerektiren durumlarda aranması gereken ilk numara 112 acil telefon hattı. 112 acil telefon hattı arandığında sakin olmaya, olayı eksiksiz bir şekilde aktarmaya, yetkili tarafından sorulan sorulara net bir şekilde cevap vermeye dikkat etmek gerekiyor. Eğer acil hattını arayan kişi sakin kalamıyorsa etrafında bulunan sakin bir kişiden yardım almalı.

Kurtarma

Kaza ve olay yerinde hasta/yaralılara yapılan ilk müdahale hayat kurtarıcı oluyor. Ancak bu müdahaleyi yapan kişinin bu konuda uzman olması gerekiyor. İlkyardımcının müdahalesinde; hastanın durumunun değerlendirilmesi, ilk müdahalenin yapılması, hastanın korku ve endişelerinin giderilmesi, sıcak tutulması, yarasını görmesine izin verilmemesi, hareket ettirmeden müdahale edilmesi ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna sevk edilmesi sağlanmalı.

Hayat zinciri

Hayat kurtarma zinciri, 4 halkadan oluşan bir ilk yardım müdahalesi. Bu zincire göre birinci halkada bir sağlık kuruluşuna haber verilmeli. İkinci halkada olay yerinde temel yaşam desteği yapılmalı. Üçüncü halkada ise ambulans ekiplerince müdahale yapılmalı. Ve son olarak dördüncü halkada hastaya hastane acil servislerinde müdahale yapılmalı. Bu halkalar doğru şekilde takip edildiğinde hayat kurtaran bir etkiye sahip.

İlk yardımın ABC’si

Kaza ve olaylarda hayat kurtaran ve ilk yardımın ABC’si olarak bilinen üç uygulama bulunuyor. Öncelikle hastanın bilinci kontrol edilmeli ve bilinç kapalı ise bu üç uygulamaya geçilmeli. İlk uygulamada hava yolu açıklığı değerlendirilmeli. İkinci uygulamada ise solunum değerlendirilmeli. Bunun için bak-dinle-hisset yöntemi uygulanmalı. Son olarak üçüncü uygulamada dolaşım değerlendirmesi yapılmalı. Bu değerlendirmeyi yaparken şah damarından 5 saniye nabız alınmalı.