Yapay zekâ artık sadece teknoloji uzmanlarının ve yazılımcıların gündeminde değil. Her gün, günlük hayatımızda kullanabileceğimiz bir yapay zekâ uygulaması daha hayatımıza giriyor. Bu teknolojiler hayatta zaman alan veya bizi yoran bazı işleri kolaylaştırıyor, bilgileri birleştiriyor ve bir anlamda bizlere yardımcı olan birer asistan gibi davranıyor. Bu yazımızda, işlerinizi kolaylaştırabilecek bazı yapay zekâ uygulamalarını sizin için derledik.

Telefon ve Bilgisayarlarımızdaki Asistanlar

Farkında olmasak da aslında cep telefonlarımızda yıllardır yapay zekâ taşıyoruz. Apple telefonlarında bulunan Siri ve Android telefonlardaki Google Asistan, Windows bilgisayarlardaki Cortana, arka planda kullandıkları yapay zekâ yazılımları sayesinde bizden aldıkları soruları veya komutları yerine getirirken hem internetten, hem de bizim onlara verdiğimiz takvim ve telefon rehberi gibi bilgilerden yararlanarak en doğru bilgiyi bize iletmeye çalışıyorlar. Cihazlarımızın parçası olarak iki sistem de her yere yanımızda götürdüğümüz yardımcılar haline geliyor.

Amazon Alexa

Siri ve Google Asistan gibi sistemler için zaten elimizde olan cihazları kullanırken, Amazon'un yapay zekâ asistanı Alexa için özel üretilmiş Echo gibi özel ürünleri kullanmak gerekiyor. Amazon Echo, eve yerleştirilen mikrofonlu ve hoparlörlü bir cihaz. Bu sayede, Siri ve Google Asistan'dan biraz ayrışıyor. Daha çok ev hayatının bir parçası haline geliyor. Yemek hazırladığınız sırada Alexa'ya seslenip istediğiniz müziği çaldırabiliyor veya evden çıkmadan önce havanın nasıl olduğunu hızlıca sorabiliyorsunuz. Cihazlarımızdaki bu gizli kahramanları inceledikten sonra biraz da en yeni yapay zekâ sistemlerini tanıyalım:

ChatGPT

2015 yılında yapay zekâ üzerine yoğun araştırmalar yapmak için Open AI, geliştirdikleri sistemi 2022 sonlarında ChatGPT ile herkesin kullanımına açtı. Bu sistem, yazdığınız sorulara Open AI sistemi üzerinden aldığı bilgiler ve ipuçlarıyla cevap veriyor. Mesela "Nasıl fesleğenli makarna yaparım?" diye sorduğunuzda, internetten bununla ilgili bilgileri toplayıp size iletiyor. Konuşma içinde daha önce size verdiği cevapları hatırladığı için, "Bu tarife biraz daha sebze ekle" dediğinizde, tarifi buna göre tekrar düzenliyor. ChatGPT'nin tek yeteneği bilgi toplamak da değil. Dilerseniz "Dil öğrenme yöntemleri" sorabilir, ya da "Bana papatyalarla ilgili bir şiir yaz" diyebilirsiniz.

Dall-E ve Midjourney

Tıpkı ChatGPT gibi, Dall-E de Open AI sistemi üzerinden çalışıyor. Dall-E, metin olarak kendisine verilen ipuçlarıyla yeni görseller "hayâl ediyor". Bu şekilde çalışan bir diğer yapay zekâ aracı da Midjourney. İki sistem de, ilginç fikirler bulmak veya hayal gücünüzü geliştirmek isterseniz çok kullanışlı. Örneğin "İstanbul'un üzerinde uçan Hezarfen Ahmet Çelebi" yazdığınızda, bu sistemler internetten aldığı bilgilerle kendince bir sahne üretiyor. Ortaya çıkan görüntüler bir rüya hissi veriyor. Tıpkı içeriğimizin görselindeki gibi.

Synthesia

Öğretmenler, uzmanlar ve ürünlerini anlatmak isteyen herkes için video anlatımlar artık çok önemli. Ama video çekmek meşakkatli bir iş. Uygun yer bulmak, sesi temiz kaydetmek zor. Synthesia burada devreye giriyor. Bir video oluşturmak için tek yapmanız gereken, hazırladığınız metni Synthesia'ya vermek ve bir "sanal temsilci" seçmek. Gerçek aktörlerin görüntüleriyle oluşturulan "sanal temsilci"ler, gerçek aktörlerin görüntüsünü ve sesini kullanıyor. Yazdığınız metni sanki o aktörler okuyormuş gibi görünüyor ve oldukça gerçekçi. Bu sayede, profesyonel bir video hazırlamak için metin yazmak yeterli oluyor.

İlginizi Çekebilir