Yaz mevsimi resmen Haziran'da başlasa da, buz gibi içecekleri aradığımız günler Mayıs'ta kendini hissettiriyor. Hem serinlemek, hem de mutfaklarımızdaki faydalı besinleri değerlendirmek en güzeli değil mi? İşte bu yazımızda, bu yaz evinize lezzet taşıyacak 7 tarif paylaşıyor, yaza yavaş yavaş geçiş yapıyoruz.

Çilekli Limonata

Yaz aylarında arkadaşlarla dışarıda buluşulan anların vazgeçilmezi haline gelmeye başlayan çilekli limonata, çilek ve limonun ferahlatıcı uyumunu bir araya getiriyor. Bu tarifle bu lezzeti artık evde de tadabileceksiniz. Çilekli limonata için 200 gram taze çileği iyice yıkayıp saplarını ayıklayın ve blender'dan geçirerek püre haline getirin. 4-5 limondan elde edeceğiniz taze limon suyunu da hazırlayın. Bir litre suyu bir tencereye alıp içine 100 gram şeker veya bal ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Çilek püresini ve limon suyunu şekerli suya ekleyip iyice karıştırın. Buzdolabında birkaç saat soğuttuktan sonra soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun!

Meyveli Smoothie

Besleyici ve hafif bir başlangıç için elma ve armut gibi birçok farklı meyve ile hazırlanabilen smoothie, günün her saati için mükemmel bir seçenek. İki orta boy elmayı veya armutu soyun ve küçük parçalara ayırın. Meyveleri, yarım bardak sade yoğurt, bir çay kaşığı tarçın ve bir yemek kaşığı bal ile bir blender'a koyun. Tüm malzemeleri iyice bir araya getirene kadar yüksek hızda karıştırın. İsteğe bağlı olarak birkaç buz parçası ekleyip tekrar karıştırarak soğuk servis yapabilirsiniz. Bu tarifi başka meyvelerle de deneyerek yaz boyunca keşifler yapabilirsiniz.

Vişneli Buzlu Çay

Vişneli buzlu çay, yaz sıcaklarında ferahlatıcı ve farklı bir alternatif. Hazırlığa, yarım litre suyu kaynatarak başlayın ve içine dört adet siyah çay poşeti atarak 5 dakika boyunca demleyin. Demlenen çayı soğumaya bırakın. Bir su bardağı taze vişneyi çekirdeklerinden ayırıp püre haline getirin ve ekstra ferahlık için bir çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu ile karıştırın. Demlenmiş çay soğuduktan sonra vişne püresini çaya ekleyin ve tatlandırmak için bir yemek kaşığı bal ilave edin. Karışımı iyice çırpın ve buzdolabında birkaç saat daha soğutun. Servis yapmadan önce bardaklara buz küpleri ekleyin. Vişneli buzlu çayınız servise hazır.

Hindistan Cevizli Süt Kokteyli

Hindistan cevizli süt kokteyli, tropik bir tat arayışında olanlar için mükemmel bir tarif. Bir bardak soğuk hindistan cevizi sütü, bir yemek kaşığı hindistan cevizi rendesi, yarım çay kaşığı vanilya özütü ve bir çay kaşığı tarçını bir blender'a koyun. Malzemeleri pürüzsüz bir kıvam alana kadar yüksek hızda karıştırın. İşte bu kadar kolay! Hazırladığınız kokteyli soğuk olarak servis edin ve isterseniz üzerine bir tutam hindistan cevizi rendesi serperek sunumunuzu da içeceğiniz kadar tropik hâle getirin.

Kavun Şerbeti

Osmanlı mutfağının geleneksel tatlarından kavun şerbeti, sıcak yaz günlerinde serinletici bir içecek olmaya devam ediyor. Bu kolay tarif için önce orta boy bir kavunu soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın. Doğradığınız kavunu bir litre su ile blender'dan geçirin ve tam bir karışım elde edin. Bu karışımı bir tencereye alın, içine üç yemek kaşığı şeker ekleyin ve karışımı kaynatın. Şeker eriyip karışım kıvam aldığında ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, şerbeti süzgeçten geçirerek kavunun eşsiz tadını, bu sefer şerbet olarak çıkarın.

Şeftali Kompostosu

Şeftali kompostosu, yazın sıcak günleri için bir başka geleneksel tarif. Özellikle şeftali mevsiminde bu içeceği hazırlamak hem kolay hem de lezzetli. İlk olarak, dört orta boy şeftaliyi iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Daha sonra şeftalileri iri parçalar halinde doğrayın. Bir tencereye bir litre su ve 150 gram şeker ekleyin, şeker eriyene kadar karıştırarak orta ateşte ısıtın. Eridikten sonra doğranmış şeftalileri tencereye ekleyin ve şeftaliler yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika kaynatın. İsteğe bağlı olarak birkaç dal taze nane ekleyerek aromasını artırabilirsiniz. Oda sıcaklığına gelmesi için beklediğiniz kompostoyu buzdolabında soğutarak servis etmeniz yeterli.

Vanilyalı Buzlu Çay

Vanilya sevenler için buzlu çayın farklı bir versiyonu mümkün. Önce iki çay kaşığı yeşil çay yaprağını bir bardak sıcak suda üç dakika boyunca demleyin. Demlediğiniz çayı soğuması için bir kenara alın. Bu arada, yarım bardak vanilyalı dondurmayı bir blendera alın ve üzerine demlenmiş yeşil çayı ekleyin. İki çay kaşığı vanilya özütü ve isteğe bağlı olarak birkaç yaprak taze nane de ekleyebilirsiniz. Tüm malzemeleri pürüzsüz olana kadar yüksek hızda karıştırın. Büyük bir bardakta servis yapın ki, buz küpleri için de yerimiz kalsın. Hem göze hem damağa hitap eden bu tarif ile size ve misafirlerinize afiyet olsun.