Dijital dünya, her gün yüzlerce yeni bilginin zihinlerimize yerleşmesine aracılık ediyor. Paylaşımın ve bilginin sınırsız olduğu bu mecra, aynı zamanda doğruyu ve yanlışı, faydalıyı ve faydasızı ayırmamızı zorunlu kılıyor. Biz de yeni blog içeriğimizde, internette geçirdiğiniz vaktin hakkını verecek, daha önce duymadığınız çeşitli bilgileri sizler için derledik. Şimdiden uyaralım, tüm bu bilgiler fazlası ile şaşırmanıza neden olabilir. Hazırsanız, sonsuz bilgi dağarcığındaki sıradışı yolculuğumuz başlıyor. İşte “ben bugün birşey öğrendim!” demenizi sağlayacak çeşitli bilgiler! 

Adsız tasarım - 1

Monopoly’nin mucidi

Günümüzün sevilen oyunlarından Monopoly’i bulan kişinin 1930 yılında Charles Darrow adlı bir iş adamı olduğu söylenir. Ancak işin aslına bakıldığında, bu tarihten 27 yıl önce 1903’te Lizzie Magie adlı bir kadının The Landlord’s Game (Ev Sahibi Oyunu) adını verdiği oyununun patentini almak için patent ofisine başvuruda bulunduğu görülüyor. Üstelik Magie’nin bulduğu bu oyun yani bugünün Monopoly’si, gelir adaletindeki dengesizliğe dikkat çekmeyi amaçlıyormuş. Bugün oyunun, ortaya çıkış amacından bir hayli uzaklaştığını söylemek hata olmayacaktır.

Adsız tasarım - 2

Çay bardağında kahve

Siz hiç ince belli, şu kahvehanelerden alışık olduğumuz çay bardaklarında servis edilen kahveyi gördünüz mü? Görünümü Türk kahvesinden farksız olan ancak normal kahveye göre çok daha az köpük içeren bu kahveye “Süvari” adı veriliyormuş. Bu kahveye aynı zamanda ​​Tarz-ı Hususi ve Tarsus-i Kahve de deniyormuş. Şöyle dumanı üstünde, bol köpüklü kahvenin yerini alır mı bilinmez ancak oldukça ilginç göründüğü ve tatmakta fayda olduğu da gerçek.

Adsız tasarım - 3

Viking - Abbasi ilişkisi

Tarihin iki farklı oyuncusu, birbiriyle etkileşime girme ihtimali düşük aktörü Abbasiler ve Vikingler. Yada bizim bildiğimiz kadarı ile durum bu şekilde. Çünkü bu iki devletin etkileşim halinde olduğunu gösteren bulgulara ulaşılmış. Bunlardan en önemlisi ise Stockholm'de bir kadın mezarında ortaya çıkarılan, 8. yüzyıla ait, üzerinde Allah yazan bir yüzükmüş. Bu yüzük, Abbasiler ile Vikinglerin alışveriş halinde olduklarına dair güçlü bir kanıt olarak gösteriliyor. Görünen o ki dünya gerçekten küçük. Bakalım daha neler öğreneceğiz. 

Adsız tasarım - 4

Mesai dışı iş aramaları

Mesai saatleri dışında aranmak, iş ile ilgili rahatsız edilmek birçoğumuzun derdi. Kimi ülkelerde ise bu konu tamamen çözülmüş durumda. Fransa, bu ülkeler arasında yer alıyor. Tatil günlerinde ve haftasonları, iş amacıyla birini aramanın uzun zamandır ayıp karşılandığı ülkede, bu durum yasalar ile de güvence altına alınmış ve bu tür eylemler yasaklanmış. Darısı tüm dünyanın ve çalışanların başına diyelim.

Adsız tasarım - 5

Servet eşitsizliği

“Oblivionaire” ifadesini daha önce duydunuz mu? Duymadıysanız şaşırmaya hazır olun. New York Times gazetesinin Bir Kelime İcat Et yarışmasının kazanan kelimelerinden olan bu ifade, 16 yaşındaki bir Pakistanlı gence ait. Kelimenin anlamı ise “servetinin yarattığı eşitsizliğe karşı kör olmayı tercih eden milyarderler”. İfadeyi Türkçe’ye “köryoner” olarak çevirmek de mümkün. 

Adsız tasarım - 6

Dilenciye verilen sadaka

Çerez kelimesinin Farsça “çaras” ifadesinden geldiğini biliyor muydunuz? Çaras ise Fars dilinde dilenciye verilen sadaka anlamını taşıyormuş. Öte yandan bugün çerez denince fındık, fıstık gibi yiyecekler aklımıza gelse de bu kelime Osmanlı Devleti zamanında sofralara konan meyve, reçel, havyar, sucuk, peynir, turşu vb. yiyecekler için kullanılıyormuş. 

İlginizi Çekebilir