Ülkelerle özdeşleşmiş geleneksel kıyafetler Kimono denince aklınıza ilk ne geliyor? Söylemeyin, tahmin ettik bile! Günümüzde kimi popüler kıyafetler, çeşitli ülkelerle özdeşleşmiş durumda. Okuduğunuzda "evet, doğru!" diyeceğiniz, daha önce bir yerlerde mutlaka gördüğünüz ve size hiç yabancı gelmeyecek bu kültürel kıyafetleri blog yazımızda derledik. 

Hazırsanız, keyifli kıyafet ve coğrafya turumuza başlayalım!

Kimono

Üzerinde Japon kültüründen motifler taşıyan Kimono, özel günlerde ağırlıklı olarak bekar kadınlar tarafından giyiliyor. Bu kıyafet, üst üste sarılan kumaşların bel kısmından “obi” adı verilen geniş bir kuşakla vücuda bağlanması neticesinde giyiliyor. Renklerin ön plana çıktığı, yaklaşık yarım metre genişliğinde olan Kimono, çok şık bir kıyafet. Bu kültürel kıyafet, her zaman sol taraftaki kumaş sağ taraftakinin üstüne gelecek şekilde giyiliyor.

Sari

Hindistan ve Pakistan kültürünün önemli parçalarından olan Sari kıyafeti, ipekten yapılıyor ve dikilmemiş kumaşların omuzlardan başlayıp aşağıya kadar vücudu sarmasıyla giyiliyor. Kıyafetin kumaşında yer alan motifler ve desenler, geçmiş dönemlerin saraylarından veya tapınaklarından ilham alınarak dokunuyor. Nakış işlemeleri, kıyafete ayrı bir hava ve şıklık katıyor.

Polleras

İspanyol kültürünün önemli simgelerinden olan Polleras, eğlence ve festivallerde sıklıkla giyilen bir kıyafet. Farklı modellerde ipek ve pamuk kumaştan üretilen Polleras, giyen kişinin dansını en iyi şekilde yansıtabilmesi için birden fazla kumaşın kat kat dikilmesinden oluşuyor. İspanyollar, ilk insanları temsil ettiklerine inandıkları kültürleri nedeniyle bu kıyafette çok sayıda çiçek ve hayvan resmine yer veriyor.

Kilt

Sıra geldi, dünyanın belki de en ünlü kültürel kıyafetine. İskoçya'da etek, diz altı çorap, gömlek, kravat ve ceket kombini ile yapılan Kilt, ağırlıklı olarak erkekler tarafından giyiliyor. İskoç toplumunda her ailenin etek desenleri birbirinden farklıyken, kilt kombinleri küçük çanta ile tamamlanıyor. Kiltlerin altına ise genellikle “gillie brogue” adı verilen, tabanı sert av ayakkabıları giyiliyor. Genellikle özel günlerde giyilen bu kıyafet, erkekler tarafından ulusal gurur olarak kabul ediliyor.

Babouche

Fas’ın geleneksel ayakkabıları “babouche”lar, ülkenin en bilindik yerel kıyafetlerinden biri. Deriden ya da kumaştan yapılan bu ayakkabılar, özel günler için çeşitli motiflerle süslenebiliyor. İnce, deri bir tabanı bulunan ve en çok tercih edilen rengi sarı olan bu pabuçların, topuk kısmı bulunmuyor. Elde yapılan babouche ayakkabılarının en güzel örneklerine Tanca’da ve Marakeş’te rastlamak mümkün.

Klomp

Hollanda’nın geleneksel kıyafetleri arasında yer alan Klomp, temelde bir tahta terlik. Klomp’un uç kısmı yukarı doğru sivriliyor ve terlik tüm ayağı kaplayarak içine alıyor. İlk olarak kırsal kesimlerde ortaya çıkan bu ilginç terlik, tarımla uğraşanların ayaklarını sert ve zararlı cisimlerden korumayı amaçlıyordu. Üzerinde Hollanda’nın kendine has motiflerini taşıyan Klomp, bugün ülkede ağırlıklı olarak özel günlerde giyiliyor

MuuMuu

Salaş bir görünüme sahip, rahat ve düşük omuzlu olan MuuMuu, bir Hawaii geleneksel kıyafeti. Şık kıyafet; genellikle düğün, eğlence ve etkinliklerde giyiliyor. Hawaiililer bu kıyafetle kendi kültür ve geleneklerini yansıtmak ve yaşatmak istiyor. MuuMuu, Hawaii denince akla ilk gelen kültürel öğeler arasında yer alıyor. 

Kat Kat Etek

Birden fazla kumaşın kat kat ve üst üste dikilmesiyle oluşan bu etek türü, Peru’da İspanyol öncesi dönemle, kolonileşme dönemi sırasında Avrupalıların baskılarıyla ortaya çıkan bir kıyafettir. Geleneksel etek, omuza atılan “lliclla” adlı dokuma şalla birlikte giyiliyor. Tarihi süreçte kadınlar, bu kıyafet sayesinde omuzlarında çocuklarını ve tarladan topladıkları mısırları taşıyormuş. Kıyafet, bugün ağırlıklı olarak kültürel amaçlarla giyiliyor.